Tudom, a karácsonyi süti receptnek nem most van az ideje, de a nagy művemet most sikerült rendesen lencsevégre kapnom. Idén nagyon kitettem magamért, a téma a Hupikék Törpikék lett (az utolsó pillanatban kosárba dobott törpös gumicukornak hála). Büszke vagyok rá, nagyon szép és kreatív lett!
A recept a Dr. Oetker honlapjáról van, innen. Házépítésre tökéletesen megfelel, sikerült picit túlsütnöm úgyhogy jó kemény lett :) Az eredeti recepthez képest fele adag cukormázat csináltam, ez is bőven elég volt. A képek rá a bizonyíték, hogy nem spóroltam vele :)
Hozzávalók:
300 g folyékony méz
75 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tojás (közepes méretű)
50 g lágyvaj vagy margarin
4 evőkanál víz
600 g liszt
30 g kakaópor
3 teáskanál sütőpor
Mázhoz:
200-300 g porcukor
1-2 tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztához a mézet, a cukrot, a vanillincukrot, a tojást, a vajat vagy margarint és a vizet a robotgép keverőfejével a legmagasabb fokozaton jól elkeverjük. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, átszitáljuk, és a robotgép gyúrófejével beledolgozzuk. Ezután liszttel meghintett munkalapon sima tésztává gyúrjuk és 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Az előre megtervezett sablonok segítségével kivágjuk a házhoz és a díszítéshez szükséges elemeket. A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapokra helyezzük, tejszínnel megkenjük.A sütőlapokat egymás után (légkeveréses sütő esetén egyszerre) a sütőbe tesszük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc sütőlaponként
A kisült elemeket a sütőpapírral együtt a sütőlapokról tortarácsokra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot és a tojásfehérjét sűrű masszává keverjük.
A cukormáz segítségével először az alapra felállítjuk a ház oldallapjait, majd ha a máz megszilárdult, felhelyezzük a tetőt is. Ezt követően jöhet a többi díszítés.
Most pedig jöhetnek a képek, ilyen lett az idei alkotásom: